Literatuur

Toen ik na een aantal jaren weer aan de modelspoorbouw begon wilde ik een nette baan gaan maken, niet meer de banen welke ik in mijn jeugd heb gehad. Daarom ben ik op zoek gegaan naar literatuur waarmee ik mij kon oriŰnteren op wat er mogelijk is.

Daarnaast ben ik lid geworden van de plaatselijke (model)spoor club. Zowel kennis, ervaring, voorbeelden als literatuur is hier voorhanden. En van anderen kun je nog steeds veel leren.

Hieronder een overzicht van mijns inziens interessante literatuur.
 • Compleet handboek Modeltreinen, Bernhard Stein, ISBN 90-243-7600-9
  Rijk ge´llustreerd boek van een professioneel modelbaanbouwer. De vertaling is volgens de kenners nogal slordig. De auteur is een perfectionist en maakt veel gebruik van (dure) merkartikelen. Hij maakt zijn banen dan ook voor op beurzen. Het is wel een boek waarin veel praktische en bruikbare tips staan. Door wat minder professioneel materiaal te gebruiken kan de bouw van een modelbaan goedkoper worden dan met de methodes welke in het boek staan beschreven. Het boek heeft een Duitse insteek. Wat mij betreft een aanrader.

 • Praktijkboek modelspoorwegen, Gerard Tombroek, ISBN 90-6097-429-8
  In vergelijking met het boek van Bernhard Stein een wat minder fraai boek. In dit boek staan echter (goedkopere) werkwijzen die door de doorsnee modelbouwer in de praktijk zijn bedacht. Het boek heeft meer de insteek om zelf alles (dus ook rails en rijdend materieel) te maken. Het boek heeft veel Engelse voorbeelden.

 • Modelbouw makkelijk gemaakt «profi», Bernhard Stein, Faller 842
  Handleiding in tijdschriftvorm over het bouwen van professionele modelbanen. Er is een overlap met het 'Compleet handboek Modeltreinen'. Het boek beschrijft het hele proces van het bouwen van een modelbaan. Ook deze uitgave is rijk ge´llustreerd en is een alternatief voor het 'Compleet handboek modelspoorwegen'.

 • Modelbau leicht gemacht «Car System», Bruno Kaiser, Faller 845
  Uitgebreide (Duitstalige) handleiding voor het Faller Car System. Het Faller Car System zet ook het wegverkeer in beweging. Deze handleiding beschrijft de mogelijkheden van het Car System en tips over de toepassing ervan.

 • Modelspoorbouw, Hobby Academie
  Een 36 afleveringen tellende hobbyserie. In deze serie komen velen aspecten als modelschalen, elektrotechniek, de digitale modelspoorbaan en landschapsbouw aan de orde. Bij elke aflevering zit een geschenk als bijvoorbeeld een station, scenery of een wagon. Hier zitten leuke en bruikbare dingen bij maar niet alle geschenken zullen bruikbaar zijn voor het gekozen thema.

 • MIBA, www.miba.de
  Duits maandblad met de nadruk op modelspoor. Veel andere bladen hebben naar mijn smaak in verhouding te veel artikelen over het grootspoor staan. De specials zijn ook vaak interessant.

 • Eisenbahn Journal, www.eisenbahn-journal.de
  Ander Duits maandblad met meer nadruk op grootspoor. De "Modelbahn" specials zijn zeer de moeite waard. Bijvoorbeeld de uitgaven met banen van Josef Brandl bevatten mooie banen.

top
© IvarVM, last update: 29-05-2005