Introductie

Ik heb het plan opgevat om een modelspoorbaan te gaan bouwen. Het een en ander hierover laat ik op deze site zien.

Intro treinen
Een aantal van mijn treinen op een rij op een testbaantje.


Ik rijd digitaal met Fleischmann H0. Ik heb een Fleischmann Twin center voor de besturing en heb in al mijn locs een Lenz decoder in laten bouwen.

In mijn jeugd heb ik een Märklin baan met M-rails gehad. Bij het opnieuw oppakken van de hobby was het oude materieel te veel aangetast door de ouderdom en niet geschikt om te digitaliseren. Om die reden wilde ik de oude spullen inruilen voor wat nieuws. Daarbij stond voor mij vast dat ik in ieder geval digitaal wilde gaan rijden. De keuze voor gelijk- of wisselstroom was nog open. Mede door het enthousiasme over Fleischmann en het Twin Center van modelspoorder in mijn kennissenkring heb ik voor deze combinatie gekozen.

Het ontwerp van mijn baan is op hoofdlijnen gereed. Zo nu en dan wijzig ik er nog wel wat aan. Zo is het ontwerp op een gegeven moment een stuk vereenvoudigd zodat er nu maar twee i.p.v. drie lagen (opstel)spoor boven elkaar liggen. Verder zijn her en der wat optimalisaties doorgevoerd.

Het plan is om een baan in een J vorm te maken naar Duits voorbeeld in tijdperk IV. Op het lange gedeelte van de baan komt het stadje Hoffstadt met een middelgroot station aan een tweesporige nevenlijn met een aftakking naar een enkelsporig zijlijntje. Op het korte gedeelte komt het dorpje Waldbrunn met een klein station aan het enkelsporig zijlijntje.

Aan de uitvoering ben ik reeds een tijdje bezig. Maar mede door andere bezigheden als de redactie van het clubblad en de internetsite van de modelspoorclub waar ik lid van ben heb ik daar niet altijd evenveel tijd voor.

De onderbouw is inmiddels gereed. Momenteel ben ik de bovenbouw van het gedeelte Waldbrunn aan het maken.

Ik heb met het een en ander aan rollend materieel op een proef ovaaltje gereden. Dit heb ik vooral gedaan om wat te kunnen testen met digitaal rijden. Ik heb dan ook al het een en ander te doen gehad om mijn locs goed rijdend te krijgen. Op de pagina Digitaal staan mijn ervaringen met digitaal treinen beschreven.

Verder wil ik het Faller Car System (FCS) op mijn baan gaan toepassen. In Waldbrunn heb ik geprobeerd hier een traject voor aan te leggen. Door ruimte gebrek en te groot hoogteverschil op dit deel van de baan lukte dit echter niet naar behoren. Een reeds werkende keerlus heb ik daarom weer uit de baan gehaald. Op het lange gedeelte van de baan kan ik het Faller Car System beter inpassen. Tot de bouw van dit gedeelte van de baan heb ik het toepassen van het Faller Car System dan ook in de ijskast gezet.

Stukje bij beetje wordt de baan opgebouwd. De voortgang in de opbouw probeer ik met enige regelmaat op de site bijwerken.

top
© IvarVM, last update: 29-05-2005